Rudholms Tak | Blogg

Mossa på tak: Ett till synes litet problem

Har du mossa på ditt tak? Du är inte ensam! Påväxt på tak är ett allt mer förekommande problem. Det kan verka som ett harmlöst problem, kanske är det till och med lite charmigt med mossa på taket. Men något som många inte vet är att mossan kan orsaka stora problem för taket. Därför bör du ta hand om problemet så snabbt som möjligt. Här kommer lite mer information om mossa och tips på hur du kan få bort den.

Varför bildas mossa på tak?

Det finns en rad olika anledningar till varför mossa och lav bildas på tak. Om du inte tar bort mossan från taket kan det fortsätta växa och skapa fuktskador på taket eller till och med orsaka ytterligare skador på takplattorna om det fryser. Här nedan listar vi ett antal vanliga orsaker till varför det växer mossa på ditt tak:

  • Skugga:
    Mossa trivs inte i solljus så om du har ett tak som ligger i skugga eller om en del av taket är i skugga kan detta vara en anledning till att det börjar växa mossa.
  • Skogsområde:
    Ligger ditt hus i ett skogsområde kan detta också vara en anledning till varför det växer mossa på taket.
  • Beläggning:
    Tak med beläggning skyddar från fukt. Har ditt tak ingen beläggning släpper det lättare in fukt och då kan det börja växa mossa.
  • Fukt:
    Mossa gillar fukt, av den anledningen är det oftast på takets norrsida som mossan växer. Mossa kan även växa på undersidan av takpannorna eftersom solljuset inte når dit.
  • Lutning:
    Mossa växer bättre på plattare tak än på tak med stor lutning. Detta beror på att regnet snabbare rinner undan på tak med stor lutning. På tak med mindre lutning rinner regnet undan långsammare och taket är fuktigt längre.

Då ska du ta bort mossan

Då ska du ta bort mossan

Blir mossan liggande på taket en längre tid är risken stor att mossan suger åt sig fukt och skadar takplattor och underliggande konstruktion. Blir det minusgrader kan fukten orsaka skador på takplattorna. Har du mossa på taket är det därför viktigt att rensa bort den innan det blir minusgrader ute. Är det bara lite mossa på ditt tak är det inte brådskande att ta bort det, men börjar det växa och sprida sig bör du börja fundera på att ta itu med problemet.

Olika sätt att ta bort mossa från tak

Olika sätt att ta bort mossa från tak

Det finns flera olika sätt att ta bort mossa på. När du väljer metod bör du tänka på vad du har för tak och vilken lutning det är på taket. Vissa metoder passar bättre för vissa tak och sämre för andra.

  1. Skrapa
    För att få bort påväxten kan du använda dig av en takskrapa med teleskopskaft. Med denna kan du få rent taket och få bort all växtlighet. Däremot finns mossans rötter kvar i taket och därför behövs ett speciellt mossmedel som är till för att ta död på mossan från roten.
  2. Medel
    Ett annat sätt att bli av med mossan på ditt tak är att spruta taket med en lågtrycksspruta som innehåller växtdödande medel och sedan låta regnet skölja bort mossan. Detta fungerar bäst om ditt tak har stor lutning.
  3. Högtryckstvätt
    Du kan använda dig av en högtryckstvätt men var försiktig, det kan skada takplattorna med det höga trycket och vattnet kan tränga in under plattorna och ta sig ner till underliggande konstruktion. Använder du högtryckstvätt för att tvätta taket behöver du, precis som vid skrapning, använda ett mossmedel efteråt för att få död på mossan från rötterna.
  4. Anlita expert
    Att jobba på tak kräver att du använder säkerhetsutrustning för att förhindra eventuella skador. Av denna anledning kan det vara svårt att rengöra taket själv, då kan det vara bra att anlita en expert!

Fuktskador

Fuktskador

Mossa på taket hänger ofta ihop med fuktskador. Har ditt tak fått fuktskador på grund av mossa som legat för länge? Då kan vi på Rudholms Tak hjälpa dig med en kostnadsfri takinspektion! Vi utvärderar omfattningen av skadan för att avväga om takrenovering eller takbyte är relevant. När mossa får ligga på taket under en längre tid kan underliggande konstruktion bli skadad av fukt och i vissa fall kan även innertaket bli drabbat av fuktskador. Om fukten spridit sig och gjort skada på takets olika skikt kan det behövas en mer omfattande åtgärd. Vi hjälper dig gärna med ditt tak!

Har du ingen mossa på taket men har ändå fuktskador på taket eller underliggande skikt? Då kan det bero på en rad andra orsaker som vi listat i blogginlägget Fuktskador i tak: Tips och lösningar. Oavsett orsak hjälper vi dig, boka en kostnadsfri takinspektion hos oss på Rudholms Tak.

Sammanfattning

Många tror kanske att mossa på taket är ett litet problem, men det kan innebära stora konsekvenser! Om du har problem med mossa på ditt tak hoppas vi att denna blogg har hjälpt dig och gett dig tips om hur du kan bli av med mossan. Det är viktigt att ta tag i problemet tidigt så att du undviker fuktskador. Har du däremot redan fått fuktskador på taket? Ingen fara, vi hjälper dig!

Kontakta oss på Rudholms tak om du har fler frågor, eller boka en kostnadsfri takinspektion!

Läs fler av våra blogginlägg

Snö på solceller: Så fungerar solceller under vintern

Under de kalla snöiga vintermånaderna i Sverige producerar din solanläggning ungefär 4% av den årliga produktionen. Skulle det även ligga ett tjockare lager snö på solcellerna så producerar de ingenting. Solens strålar kan delvis tränga igenom ett tunnare lager av...

Hur fungerar solceller?

Solceller blir en allt vanligare syn i Sverige, både i städer och i lantliga miljöer. Solceller tar vara på solens strålar och omvandlar dessa till miljövänlig el. Däremot är det inte helt självklart att alla känner till hur de fungerar i praktiken. I denna blogg går...

Billiga tak: Detta påverkar priset

Tak är en stor ekonomisk utgift, men som förr eller senare är nödvändig. Det finns billiga tak och sätt att hålla nere kostnaderna när det kommer till takläggning, takbyte och takrenovering. Här går vi igenom vilka faktorer som påverkar priset och hur du kan hålla...

Lägga tak: Allt du behöver veta

Taket är en del av husets viktigaste skydd och för att ditt hus ska vara skyddat mot väder, vind, snö och regn, som kan orsaka fuktskador, krävs ett tätt och välmående tak. Alla tak behöver till slut bytas ut till följd av ålder eller skador för att kunna fortsätta...

Vad kostar det att byta tak?

Funderar du på att byta tak och undrar vad ett takbyte skulle kosta? Då är du inte ensam. Det är många som undrar vad det kostar att byta tak. Just därför har vi tagit fram denna blogg där vi går igenom vilka faktorer som påverkar priset, vilka kostnader som ingår i...

Takrenovering: Allt du behöver veta

Alla tak behöver förr eller senare renoveras eftersom de utsätts för yttre påfrestningar och kan bli skadade på olika sätt med tiden, och har dessutom en begränsad livslängd. Ibland räcker det med partiell takrenovering, alltså reparation, och ibland behöver ett helt...

Boka din kostnadsfria takinspektion idag!