Betongtak är ett fantastiskt och användbart takmaterial som kan användas på de flesta taktyper. Betong är ett slitstarkt, lätthanterligt materialval som står emot väder, vind och temperaturväxlingar mycket bra och består enbart av naturliga produkter.
Betongtak Stockholm
Därför behöver du lägga om betongtak
Betongtak kan behöva bytas ut och läggas om av flera olika anledningar. Här nedan beskriver vi de vanligaste anledningarna till takbyte.
Takpannor med sprickor
När du utför en kontroll av taket kan du lätt upptäcka sprickor eller skador på betongpannorna, därför är det viktigt att utföra regelbundna takinspektioner. Hittar du spruckna betongpannor behöver du genast byta ut dessa. Sprickor i takpannorna kan leda till att vatten tränger in och orsakar fuktskador, vilket kan resultera i att ett takbyte blir nödvändigt.
Lösa takpannor
Även lösa betongpannor behöver bytas ut på en gång. När takpannor är lösa kan det komma in vatten som skadar underliggande konstruktion, vilket kan orsaka skada på huset.
Slitna takpannor
Takpannor blir mer och mer slitna med året, vilket gör att det kan vara fördelaktigt att lägga om betongtaket även om det fortfarande uppfyller sin funktion. Detta görs oftast i syfte att förbättra takets och husets utseende eller för att höja värdet på huset.
Taknocken sviktar
Om taknocken sviktar kan det bero på strukturella skador. Taknocken ska följa en rät linje och om den inte gör det kan det vara ett tecken på att takläkten börjat ruttna eller försvagats av någon anledning. Några vanliga orsaker till att detta händer är exempelvis hög exponering av fukt, stor belastning på taket, felaktigt material eller arbete. Om taket börjar svikta är det dags att byta betongtak för att undvika större skador.
Skador på underlagstaket
Det finns alltid en risk att väta tränger in genom taket, oavsett material. Om väta tränger in genom taket kan underlagstaket skadas. Därför är det viktigt att undersöka även underlagstaket när du kontrollerar takets skick. När du kollar skicket på underlagstaket bör du undersöka om det finns eventuella revor, hål eller om underlagstaket har lossnat vid någon genomgång. Det kan vara nödvändigt att byta betongpannor i samband med byte av underlagstak.
Överväxt av mossa
Mossa som växer på taket drar till sig fukt och väta och samtidigt utvecklar rötter som tränger in i taket och kan orsaka stor skada. När mossan får ligga kvar på taket under en längre tid kan det leda till att svamp och mögel bildas. Mossa kan skada taket och orsaka läckage och av den anledningen bör du göra regelbunden takvård för att få bort takväxten från rötterna. Blir mossan liggande för länge kan det bli nödvändigt att byta tak.
Läckage
Har ditt betongtak läckage behöver du direkt lokalisera källan och åtgärda problemet på en gång. Har ditt tak haft läckage under en längre tid kan det orsaka stora skador på bland annat konstruktionen och det kan då bli nödvändigt att byta och lägga om ditt betongtak.
Fuktskador
Har ditt tak blivit drabbat av fuktskador kan den interna strukturen tagit särskild skada. Vid fuktskador kan det även utvecklas mögel som kan påverka din hälsa. Fuktskador kan bidra till rötskador på träverket vilket ofta resulterar i takbyte.
Takets livstid
Ett taks livslängd beror på vilket material taket är gjort av och hur väl du underhåller ditt tak. När taket visar begynnande ålderstecken, såsom slitna takpannor, kan det vara bra att börja planera för ett byta av betongtaket.
Fördelar med betongtak
Billigare än tegel
Betongtak är ett billigare alternativ till tegeltak.
Enkelt att lägga
Betongpannor har en relativt stor storlek som gör att det blir enklare att lägga taket. Det underlättar även att betongpannorna är jämna och mer exakt i storleken.
Olika färger
Betongpannor kommer med ett lager av akrylfärg vilket gör att man i stort sett kan få betongtak i vilken färg man vill. Chansen att skapa ett unikt hem som passar dig blir således större.
Hållbara
Betong är gjort av naturliga ämnen, klarar tuffare förhållanden och kräver mindre underhåll än exempelvis tegelpannor.
Nackdelar med
betongtak
Rasrisk
Den glatta ytan på betongtak gör att risken för takras ökar. När det faller mycket snö finns det en risk att dessa massor rasar ner och skadar någon om man inte är försiktig runt huset. Det kan dock även ses som en fördel eftersom du slipper ta bort snö från taket lika ofta.
Tungt material
Betongtak är ett tungt material, tyngre än tegel och därför är det viktigt att undersöka om taket och husets konstruktion klarar av denna tyngd.
Mindre livfullt material
Detta är en smaksak, men betong är mindre livfullt och åldras inte lika charmigt som exempelvis tegeltak.
Har du svårt att bestämma dig för vilket takmaterial som blir bäst för din villa? Konsultera ett proffs!
Boka en kostnadsfri takinspektion så åker vi från Rudholms Tak ut till dig och tar fram en handlingsplan för just ditt tak.
Lägga betongtak Stockholm: Så går det till
Vi på Rudholms Tak erbjuder takläggningstjänster i Stockholmsområdet, inklusive omläggning av betongtak. Vårt mål är alltid att göra takbytesprocessen så enkelt och effektiv som möjligt för dig som kund. Vi håller regelbunden kontakt och ger dig uppdateringar under arbetets gång för att du ska ha en inblick i arbetet samt och känna dig trygg med oss.
1. Kostnadsfritt hembesök
Det första steget i processen är en kostnadsfri takinspektion. Här går vi igenom ditt tak grundligt för att utvärdera takets skick samt för att kunna utforma en plan för takbytet.
2. Offert
Ni får en offert med fast pris för arbetet och även en detaljerad plan för takomläggningen.
3. Utförande
Våra erfarna och kvalificerade takläggare utför sedan takomläggningen.
4. Besiktning
Vi säkerställer att rätt resultat uppnåtts och bästa möjliga kvalitet levererats genom att utföra en slutbesiktning.
Rudholms Tak: Takläggare i Stockholm
Kvalitet
På Rudholms Tak levererar vi alltid takbyten av högsta kvalitet på ett så tidseffektivt sätt som möjligt. Vi erbjuder dessutom alltid 10 års garanti på utfört arbete!
Erfarenhet
Vår personal består av erfarna och kvalificerade takläggare med flera års erfarenhet av branschen. Takläggning är ett gammalt hantverk men som hela tiden utvecklas framåt. Därför vidareutbildar vi hela tiden våra takläggare för att kunna erbjuda bästa möjliga arbete.
Tydlighet
Vi värderar våra kunder högt och för oss är det viktigt att du som kund känner dig trygg med ditt takbyte. Av den anledningen dokumenterar vi allt arbete noga och håller kontinuerlig kontakt med dig för att du ska känna dig trygg med ditt val av takläggare.
Betongtak Stockholm
Vanliga frågor om betongtak
När är det bäst tid att byta betongpannor i Stockholm?
På Rudholms Tak hjälper vi dig med takbyte året om! Det finns ingen tid som är bättre eller sämre när det kommer till takbyte, däremot är det bra att undvika att lägga om tak under dagar med mycket regn.
Kan jag byta betongtak själv?
Ja, du kan byta tak själv men det är viktigt att du gör det på rätt sätt för att undvika framtida skador på taket. Vi rekommenderar att du anlitar experter för att få ett tak som läggs korrekt och för ett hållbart resultat. Vi på Rudholms Tak hjälper dig med takbyte och takrenovering!
Hur lång tid tar ett takbyte?
Ett takbyte tar generellt sett ungefär två veckor, men tiden kan variera beroende på material och taktyp.
Hur ofta ska man byta betongtak?
Betongtak har en ungefärlig livslängd på 30 år men kan hålla längre om du tar hand om taket och utför regelbunden takvård.
Kan mossa skada betongtak?
Mossa på betongtak kan orsaka fuktskador och läckage, däremot är betong mer tålig mot frostsprängning än vissa andra material.
Kan man installera solceller vid takbyte?
Ja! Att installera solceller i samband med takbyte är fördelaktigt eftersom solceller och betongtak har ungefär samma livslängd. På Rudholms Tak erbjuder vi både hjälp med takbyte och installation av solceller.