Genom att lägga plåttak får du ett praktiskt, hållbart, lätt och brandsäkert takmaterial som kräver minimalt underhåll. Lägg plåttak för att få ett estetiskt tilltalande utseende på ditt hus med de snygga och eleganta linjerna och ett material som passar in i alla omgivningar.

Plåttak Stockholm

Erfarna takläggare i Stockholm

På Rudholms Tak har vi kunniga takläggare i Stockholm med flerårig erfarenhet inom takbranschen. Vi hjälper inte bara till med takbyten, utan även takrenovering och att lägga tak i Stockholm oavsett materialval och taktyp. Takläggning kan vara en svår process och kan resultera i att reparationer krävs om man inte utför arbetet korrekt, vilket kan bli dyrt i längden. Vi hjälper dig att lägga tak i Stockholm och ser till att allt går rätt till. Vi levererar alltid högsta kvalitet i våra arbeten!

Plåttak Stockholm

Lägga plåttak Stockholm: Minimalt underhåll

Plåttak är ett fördelaktigt materialval i de svenska väderförhållandena då ytan är blank som gör att snö och smuts lätt faller av ytan. Materialet är dessutom slitstarkt och tål det mesta. Framförallt väger det lite och är därmed lätt att arbeta med och belastar taket minimalt. Plåttak fungerar på de flesta typer av tak och är väldigt beständigt.

När plåttak installeras korrekt kommer de att hålla länge eftersom plåttak inte riskerar att ruttna, rosta eller spricka, som vissa andra takmaterial. Den generella livslängden är 50-100 år på ett plåttak med hög kvalitet. Plåttak är ett material som använts i hundratals år och är relativt underhållsfria.

Läs mer om olika takmaterial!

Plåttak Stockholm

Därför behöver du lägga om plåttak

Det finns en rad olika anledningar till takbyte. Här nedan ser du de vanligaste anledningarna till att du behöver lägga nytt plåttak.

Otäthet och rost

Läckage kan orsakas av bristfälliga plåtdetaljer runt genomföringarna, av hål på taket eller öppna falsar. Även montering av säkerhetsprodukter och andra infästningar kan orsaka läckage om de inte installerats korrekt. Falsarna är särskilt utsatta för materialutmattning eftersom de konstant utsätts för rörelse när plåten ändrar form vid växlande temperaturer. Till slut kan plåten spricka i falsen och taket kan börja läcka. Blir problemet långvarigt kan du behöva lägga om plåttaket

Is på plåttak

Ett annat vanligt problem är dåligt isolerade vindsutrymmen under vintern, då varm luft stiger upp under taket och får snön att smälta och bilda ett istäcke. När man sedan ska avlägsna isen med spadar eller spett är det lätt att man råkar skada plåten, vilket i sin tur kan leda till korrosionsangrepp. Blir detta problem bestående kan du behöva byta ut ditt plåttak.

Taknocken sviktar

Taknocken ska följa en rät linje. Om taknocken sviktar kan det vara tecken på strukturella skador och ett resultat av att takläkten börjat ruttna eller försvagats av någon anledning. Detta problem kan uppstå av olika orsaker, såsom felaktigt utfört arbete vid takläggningen, stor belastning på taket eller hög exponering av fukt. Börjar taknocken svikta är det troligen dags att lägga nytt plåttak.

Skador på underlagstaket

Det finns alltid en risk att väta tränger igenom och skadar underlagstaket, oavsett takmaterial. Därför är det viktigt att du kontrollerar även underlagstaket när du utför kontroller av det yttre taket. Kolla efter eventuella revor eller hål samt om underlagstaket har lossnat vid någon genomgång. Det kan vara nödvändigt att lägga om plåttaket vid byte av underlagstak.

Överväxt av mossa

Mossa som växer på tak samlar på sig fukt och utvecklar rötter som kan göra stora skador på taket. Får mossan vara kvar en längre tid kan det leda till att mögel och svamp bildas vilket skadar taket och kan orsaka läckage. Vid långtgående problem med mossa på tak kan du behöva lägga om plåttaket.

Läckage

Har ditt plåttak drabbats av läckage är läget kritiskt. I detta skede gäller det att hitta källan till läckaget och åtgärda problemet så fort som möjligt. Långvariga läckage kan orsaka stora skador på konstruktionen vilket kan innebära att du behöver lägga nytt plåttak.

Fuktskador

Vid fuktangrepp kan den interna strukturen ta särskild skada och även hälsan kan påverkas av mögel som orsakas av fukten. Vid långvariga fuktskador kan rötskador uppstå på träverket vilket ofta resulterar i takbyte.

Takets livstid

Takets livslängd varierar beroende på takmaterialet och hur väl du underhåller och tar hand om taket. När plåttaket börjar visa ålderstecken kan det vara en god idé att planera att lägga nytt plåttak.

Fördelar med att lägga plåttak

Livslängden

Plåttaket överträffar ofta sina konkurrenter när det gäller livslängd. När ett plåttak monterats korrekt av en erfaren takläggare och om kontinuerligt underhåll görs kan det hålla i minst 50 år men oftast mycket längre än så.

Stryktålig

Att lägga plåttak innebär att du får ett tak som håller stånd mot väder, vind och alla påfrestningar såsom sol, regn och snö.

Energi

Plåttak är ett energieffektivt val eftersom materialet håller värmen ute på sommaren och på vintern hålls kylan ute och värmen inne. Detta har en positiv effekt på uppvärmningen av huset.

Smidigt

Beroende på hur din takkonstruktion ser ut kan plåt vara ett bra material om taket inte kan belastas tungt. Har du ett äldre hus som inte klarar av tyngre vikt är plåt ett bra alternativ eftersom det väger relativt lite.

Miljön

Många leverantörer använder sig idag av återvunnen plåt i tillverkningen, vilket är bra ur ett miljöperspektiv.

Variation av stilar

Plåttak är ett mångsidigt material och finns i ett brett utbud av färger, former och ytbehandlingar.

Nackdelar med att lägga plåttak

Höga kostnader

En av de största anledningarna till att husägare inte byter från exempelvis shingeltak till plåttak är kostnaden. Kostnaden för att lägga plåttak varierar mellan ungefär 500-1000 kronor per kvadratmeter, inkluderat både material och arbete. Priset beror på en rad olika faktorer.

Känsliga för bucklor

Plåttak är extremt vädertåliga, men är däremot känsliga för bucklor, vilket kan orsakas av hagel, fallande grenar eller när du går på taket.

Bullrigt material

Plåttak genererar en hel del ljud vid exempelvis regn, vilket inte alla husägare uppskattar. Du kan däremot investera i extra lager av mantel eller isolering för att minimera externa ljud.

Svårare att reparera

Det är inte helt lätt att skada ett plåttak, men skulle det hända är det svårare att reparera än exempelvis takshingel.

Potentiell korrosionsrisk

Dåligt belagd plåttak kan korrodera under panelerna, vilket i sin tur leder till rost och i vissa fall även ett kollapsat tak.

Har du svårt att bestämma dig för vilket takmaterial som blir bäst för din villa? Konsultera ett proffs!

Boka en kostnadsfri takinspektion så åker vi ut till dig och tar fram en skräddarsydd handlingsplan för dig och ditt tak.

Lägga plåttak Stockholm: Så går det till

På Rudholms Tak strävar vi alltid efter att göra ditt takbyte så smidigt och effektivt som möjligt.
Vi håller alltid löpande kontakt med dig under arbetets gång och ger kontinuerliga uppdateringar.

1. Kostnadsfritt hembesök

Vi börjar med en kostnadsfri takinspektion! Vi går igenom ert tak, utvärderar läget och tar fram en handlingsplan.

2. Offert

Därefter får ni en offert med ett fast pris för arbetet. Här presenterar vi även planen för takbytet.

3. Utförande

Våra kunniga takläggare med många års erfarenhet utför takomläggningen på ert hus.

4. Besiktning

Efter slutfört arbete gör vi en slutbesiktning och säkerställer att rätt resultat och bästa möjliga kvalitet uppnåtts.

Rudholms Tak: Takläggare i Stockholm

Kvalitet

På Rudholms Tak erbjuder vi alltid högsta möjliga kvalitet på takbyte. Vi utför tidseffektivt arbete och erbjuder alltid 10 års garanti på utfört arbete.

Erfarenhet

Våra takläggare har flera års erfarenhet av takläggning och även om takläggning är ett gammalt hantverk så utvecklas vi hela tiden framåt. Detta gör vi genom att hela tiden vidareutbilda vår personal för att kunna erbjuda bästa möjliga takläggning.

Tydlighet

På Rudholms Tak har vi alltid som mål att du som kund ska känna dig trygg och säker med ditt takbyte. Vi dokumenterar noga allt arbete som utförs och håller kontakt med dig under hela arbetet. Vi gör allt för att du ska känna dig trygg med ditt val av takläggare.

Plåttak Stockholm

Vanliga frågor om plåttak

Kan plåttak börja flagna?

Med dagens produkter och ytskikt händer det ytterst sällan att plåttak flagnar.

Kan plåttak börja rosta?

Dagens plåttak har starkt skydd mot korrosion, skulle korrosionsskyddet skadas av någon anledning, finns det däremot alltid en risk att rost uppstår.

Kan jag lägga plåttak själv?

Ja, du kan själv lägga plåttak. Men det är viktigt att du vet vad du gör och lägger plåttaket korrekt för att det inte ska finnas risk för olika typer av skador på taket, såsom exempelvis fuktskador. Vi på Rudholms Tak hjälper dig att lägga plåttak med bästa möjliga resultat för ett långvarigt och hållbart tak.

Hur lång tid tar ett takbyte i Stockholm?

Hur lång tid ett takbyte tar varierar beroende på bland annat takets storlek, materialval samt takets konstruktion. Generellt sett tar ett takbyte på en normalstor villa ungefär två veckor. På Rudholms Tak utför vi alltid våra arbeten så effektivt som möjligt, utan att tumma på kvalitén.

Hur ofta behöver jag lägga om plåttak?

Plåttak har en ungefärlig livslängd på minst 50 år när det underhålls kontinuerligt. Däremot kan du behöva byta taket tidigare om det uppstått skador. När du byter tak med Rudholms Tak får du alltid 10 års garanti på utfört arbete!

Kan man installera solceller på plåttak?

Ja, du kan installera solceller på plåttak. När du ska lägga nytt plåttak är det ett perfekt tillfälle att även installera solceller. På Rudholms Tak erbjuder vi både hjälp med takbyte samt installation av solceller.

Boka din kostnadsfria takinspektion idag!