Rudholms Tak | Blogg

Billiga tak: Detta påverkar priset

Tak är en stor ekonomisk utgift, men som förr eller senare är nödvändig. Det finns billiga tak och sätt att hålla nere kostnaderna när det kommer till takläggning, takbyte och takrenovering. Här går vi igenom vilka faktorer som påverkar priset och hur du kan hålla nere kostnaderna.

Vilka faktorer driver upp priset?

Vilka faktorer driver upp priset?

Det finns många olika faktorer som påverkar priset. Här nedan listar vi de faktorer som påverkar priset mest.

  • Materialval: Det finns dyrare och billigare takmaterial att välja mellan, och alla kommer med olika för- och nackdelar. Ett visst material kan även komma i olika kvalitet, tjocklek och design, vilket påverkar priset. Ett tips för att hålla nere kostnaderna är att välja billiga tak och att hålla utkik efter rabatter och specialerbjudanden på material. Entreprenörer har ofta tillgång till prisreducerade produkter och erbjudanden.
  • Storlek på taket: Takets storlek spelar stor roll när det gäller slutpriset. Ett större tak kostar givetvis mer att lägga än ett mindre tak. Däremot blir kvadratmeterpriset högre för mindre tak eftersom en del av kostnaderna, såsom frakt, projektering och byggnadsställning, är samma oavsett storlek på taket.
  • Tillgänglighet: Ett tak som är svårt att komma åt innebär ett mer komplicerat och tidskrävande arbete, vilket i sin tur leder till ett högre slutpris. Om huset ligger otillgängligt, är högt eller svåråtkomligt av någon annan anledning kan det tillkomma kostnader för byggställningar eller annan utrustning som krävs för att kunna utföra arbetet.
  • Takets utformning: Beroende på hur taket är utformat kan arbetet bli mer komplicerat att utföra. Ett tak med många vinklar, skorstenar, fläktar eller takfönster kräver mer arbete, vilket ökar slutpriset.
  • Val av entreprenör: För att säkerställa att du väljer en entreprenör med konkurrenskraftiga priser är det bra att ta in fler offerter från olika entreprenörer. Kolla inte bara på slutpriset när du jämför de olika anbuden, utan kolla även de olika kostnadsposterna. När du kollar de olika priserna är det viktigt att komma ihåg att ett anbud med alltför låga priser kan betyda att de sparar in på kvalificerad arbetskraft eller material. Det är därför viktigt att kolla på de olika kostnadsposterna och inte direkt välja det billigaste anbudet.
  • Oförutsedda utgifter: Det är viktigt att sätta av en summa för oförutsedda kostnader eftersom att det aldrig går att veta helt säkert vilka kostnader som kan dyka upp under projektets gång. Ett exempel på oförutsedda utgifter kan vara om fuktskador upptäcks vid rivning av taket. Planera ditt takbyte och sätt upp en realistisk budget för att kunna ta dig an eventuella oväntade kostnader.

Byta tak själv

Byta tak själv

Kostnaden påverkas också beroende på om du anlitar professionella takläggare eller om du lägger taket själv. Det är ingen omöjlighet att lägga tak själv, vissa material är däremot svårare att lägga än andra och det krävs att du vet hur du ska lägga taket för att vara säker på att det blir tätt och korrekt monterat. Genom att själv lägga taket kan du spara pengar, men det kommer också med några nackdelar. Om något blir fel när du själv lagt taket är det du själv som får stå för det. Om du däremot har anlitat en takläggningsfirma är det deras ansvar att rätta till eventuella misstag utan extra kostnad för dig.

Billiga tak

Takläggning och takrenovering är en stor ekonomisk utgift och för många spelar priset roll i valet av tak och material. Det finns dyrare alternativ men det finns självklart även billiga tak att hitta!

Takpapp

Takpapp

Takpapp är avsevärt mycket billigare än de flesta andra material på marknaden. Detta är ett bra alternativ om du har en budget att hålla dig till eller om du vill ha mer pengar till andra delar av huset. Med tanke på vad takpapp kostar är även livslängden på taket relativt bra. Tar du hand om och underhåller taket kommer papptaket hålla många årtionden framöver.

Papptak är enklare att installera än andra material och därför också billigare, och det är även enkelt att underhålla. Materialet är vattenresistent och skyddar huset mot fuktskador. Takpapp är ett mångsidigt takmaterial och anpassningsbar till många olika taktyper och lutningar. Det är ett prisvärt alternativ men livslängden på takpapp är kortare än de flesta andra material, men fungerar perfekt på mindre tak eller för tillfälliga taklösningar.

Takplåt

Takplåt

Plåttak är dyrare per kvadratmeter än takpapp, men billigare än exempelvis tegelpannor. Takplåt är ett vanligt val för platta eller svagt lutande tak och har en lång livslängd samt kräver minimalt underhåll. Det finns förstås olika kvaliteter både när det kommer till takplåt och takpapp. När det gäller billiga tak kan det därför vara värt att satsa på att lägga ett högkvalitativt papp- eller plåttak istället för att leta efter de billigaste alternativen av tegel- eller betongpannor.

Tänk på helheten

När det kommer till att välja billiga tak är det viktigt att väga för- och nackdelar och tänka på helheten. Billiga tak innebär ofta kortare livslängd och ibland sämre hållbarhet och kan därför bli dyrare i längden om du behöver byta eller renovera taket oftare.

Underhåll

Oavsett vilket takmaterial du väljer kräver alla tak underhåll för att de ska hålla sig välfungerande, hela och täta. När du väljer tak är det bra att ta reda på hur mycket underhåll taket kommer att behöva och hur hållbart det är.

Livslängd

Livslängden på tak varierar men påverkas även av hur bra du tar hand om det. Om du regelbundet utför takvård kan livslängden förlängas betydligt. När det gäller billiga tak brukar materialet vanligtvis ha kortare livslängd i jämförelse med dyrare takmaterial. Papptak är ett billigt alternativ men har en livsläng på ungefär 15-30 år och är lite mer känslig mot väder och vind än andra material. Papptak är även känslig mot punktering av exempelvis hagel eller fallande grenar och även värme kan orsaka deformation i pappen.

Billiga tak är självklart kostnadseffektiva och kan vara ett praktiskt alternativ för många byggnader, men det är viktigt att överväga fördelar och nackdelar noga innan du väljer takmaterial.

Sammanfattning

Takläggning är dyrt men nödvändigt. Det finns billiga tak att välja, men det kan även innebära kortare livslängd och känsligare material. Det är viktigt att tänka på helheten när du väljer takmaterial, för att vara säker på att det inte blir dyrare i längden.

Läs fler av våra blogginlägg

Snö på solceller: Så fungerar solceller under vintern

Under de kalla snöiga vintermånaderna i Sverige producerar din solanläggning ungefär 4% av den årliga produktionen. Skulle det även ligga ett tjockare lager snö på solcellerna så producerar de ingenting. Solens strålar kan delvis tränga igenom ett tunnare lager av...

Hur fungerar solceller?

Solceller blir en allt vanligare syn i Sverige, både i städer och i lantliga miljöer. Solceller tar vara på solens strålar och omvandlar dessa till miljövänlig el. Däremot är det inte helt självklart att alla känner till hur de fungerar i praktiken. I denna blogg går...

Lägga tak: Allt du behöver veta

Taket är en del av husets viktigaste skydd och för att ditt hus ska vara skyddat mot väder, vind, snö och regn, som kan orsaka fuktskador, krävs ett tätt och välmående tak. Alla tak behöver till slut bytas ut till följd av ålder eller skador för att kunna fortsätta...

Vad kostar det att byta tak?

Funderar du på att byta tak och undrar vad ett takbyte skulle kosta? Då är du inte ensam. Det är många som undrar vad det kostar att byta tak. Just därför har vi tagit fram denna blogg där vi går igenom vilka faktorer som påverkar priset, vilka kostnader som ingår i...

Takrenovering: Allt du behöver veta

Alla tak behöver förr eller senare renoveras eftersom de utsätts för yttre påfrestningar och kan bli skadade på olika sätt med tiden, och har dessutom en begränsad livslängd. Ibland räcker det med partiell takrenovering, alltså reparation, och ibland behöver ett helt...

När ska man byta tak?

Det kan vara svårt att veta när det är dags att byta tak och när det räcker med enklare lösningar. Ett slitet tak med spruckna takpannor kan innebära att taket behöver bytas ut, men ibland kan det räcka med att byta ut enstaka takpannor. För att du enklare ska kunna...

Boka din kostnadsfria takinspektion idag!