Under de kalla snöiga vintermånaderna i Sverige producerar din solanläggning ungefär 4% av den årliga produktionen. Skulle det även ligga ett tjockare lager snö på solcellerna så producerar de ingenting. Solens strålar kan delvis tränga igenom ett tunnare lager av snö, ungefär någon centimeter, men är snölagret tjockare än så kommer inte solens strålar nå ner till solcellerna. Därför är snö på solceller ett problem.
Elproduktionen går däremot ned på vintern oavsett om panelerna är snötäckta eller inte. Detta innebär att om det ligger snö på dina solceller går du inte miste om några stora värden, eftersom produktionen redan är så pass låg under de mörka månaderna i Sverige. Många som installerat solceller undrar därför hur solceller fungerar på vintern och hur mycket el som produceras under vintertid.
Snö på solceller: Underhåll på vintern
Många undrar huruvida man bör skotta bort snö från solcellerna för att på så sätt få ut mer av sin solanläggning. Att skotta solpaneler kan däremot orsaka mer skada än nytta. Detta beror både på att solelproduktionen är så pass låg under vinterhalvåret och även att risken att skada panelerna är stor.
Det kan däremot vara bra att ta hänsyn till snöskottning av taket när man installerar solpaneler på nordligare breddgrader. De flesta som bor i snöigare områden är någon gång under vintern uppe på taket och skottar, av hänsyn till takets bärighet. Av denna anledning är det viktigt att tänka till vid installering av solceller så att man kommer åt taket även på vintern. Detta kan innebära att du exempelvis ser till att lämna en bit av taket fritt från solceller, sätter dit en gångbrygga eller infästning för sele. Vi rekommenderar även att du inte skottar hela vägen ner för att minimera risken att repa glaset på solcellerna.
Du kommer även att märka att snön försvinner snabbare på dina solceller än den snön som ligger på övriga delar av taket, vilket beror på lutningen och den glatta ytan som gör att snön får sämre fäste. Men om du trots allt bestämmer dig för att avlägsna snön från solcellerna har vi några tips som hjälper dig att undvika skador:
- Var rädd om dig och ta inga onödiga risker, undvik att gå upp på hala tak.
- Var försiktig med din anläggning. Om du behöver ta bort snö bör du välja en skonsam metod, undvik direkt kontakt med solcellsanläggningen och undvik vassa kanter. Använd exempelvis en borste och viktigast av allt, gå aldrig på panelerna.
- Ta endast bort översta lagret av snö då det är svårt att få bort all snö och is utan att skada panelerna, lämna istället kvar några centimeter snö.
- Passa på när det är nysnö. Se till att ta bort snön innan den blir kompakt och innan det bildas skare eller is. Det är fördelaktigt om det är töväder, då det milda vädret kan hjälpa till att smälta undan det sista.
Låt solen göra jobbet
Du behöver oftast inte borsta bort snö på solceller, speciellt inte om snötäcket är tunt. När solen kikar fram så smälter både is och snö snabbt. Om du dessutom har en bra vinkel på solpanelerna kommer snön att rasa av. Vi rekommenderar att du väntar med skottandet eftersom en fin och solig dag kommer att sköta detta åt dig. Beroende på vilken vinkel solcellerna har så kommer is och snö på solceller att försvinna relativt fort.
Så påverkas solcellerna av snö och vinter
Solceller innebär en förnybar energikälla som kan generera elektricitet även på vintern. Däremot står solen lägre på himlen och soltimmarna är färre, vilket självklart påverkar produktionen av el. Å andra sidan är elpriserna ofta högre på vintern, vilket innebär att den energi du får ut av dina solceller på vintern är mer värdefull.
Den mörka vintern är en nackdel när det gäller solenergi i Sverige. Det kan vara frustrerande att se att ditt solcellssystem inte producerar märkbara energinivåer under några månader. Det kan däremot vara bra att tänka på att det inte är några större förluster det handlar om. Beroende på antalet soliga dagar och hur stor andel av din solcellsanläggning som är täckt av snö kan du anta att du förlorar några hundralappar. Av den anledningen kan du strunta i att solpanelerna är täckta av snö under en period av året.
Elproduktionen sjunker med ungefär 80-90 procent om solcellen är täckt med ca två centimeter snö. Om snötäcket är mer än tio centimeter tjockt kommer solcellen inte att producera någon ström alls. Ju tjockare snötäcke, desto mindre del av solens strålar når fram till solcellerna.
Snö kan i vissa fall ha en positiv inverkan på solcellernas produktion. Snö reflekterar ljus bättre i jämförelse med barmark, vilket gör att mer ljus träffar solcellerna, givet att solcellerna inte är täckta av snö. Det rör sig däremot om marginella vinster på några procent för ett vanligt tak med en lutning på 30 grader.
I södra Sverige är produktionsförluster på grund av snötäckta solceller ett relativt litet problem i jämförelse med norra Sverige.
Reflektion från snö kan öka en solcells elproduktion
När marken i närheten av solcellerna är täckt med snö kan det leda till ökad elproduktion hos solcellerna. Vilket, som tidigare nämnt, beror på att snö reflekterar både direkt solstrålning och diffus solstrålning mycket bra. Nysnö kan reflektera så mycket som 90 procent av solens instrålning, medan snö som legat ett tag reflekterar runt 60 procent. Vidare gäller att ju högre lutning en solpanel har, desto större andel av solinstrålningen som reflekteras från marken kan nå solpanelen.
Solceller i söderläge och med brant lutning är bäst
Solceller bör placeras i söderläge med så hög lutning som möjligt för att minimera påverkan av snö på solceller. Ju brantare lutning en solpanel har, desto mindre blir risken att snö fastnar på panelen. Utöver detta smälter snö på solceller snabbast i söderläge.
Valet av lutning på solpaneler brukar däremot inte göras med hänsyn till snö, utan för att uppnå maximal elproduktion. Ur en produktionssynvinkel brukar 40-45 graders lutning och söderläge vara optimalt för elproduktion. Även vid denna lutning glider snö på solceller av relativt enkelt.
Kan man spara solel till vintern?
Det går dessvärre inte att spara solel till vintern. Ett solcellsbatteri är gjort för att kunna lagra energi som kan användas under andra delar av dygnet, då solen inte är uppe. Men att lagra solenergi från en årstid till en annan är däremot inte praktiskt möjligt. Du kan däremot sälja ditt överskott under sommarhalvåret och på så sätt få ett överskott att köpa el för under vinterhalvåret. Du kan använda ditt batteri till att spara el till dyrare timmar under dygnet även på vintern, trots att den totala mängden solenergi är mindre under vintern.
Ska jag stänga av min solcellsanläggning på vintern?
Du vinner inte mycket på att stänga av din solcellsanläggning under vintern. Din växelriktare drar bara enstaka Watt i viloläge, ungefär i likhet med en TV på standby. Om du jagar eltjuvar i hemmet under vintern finns det andra insatser som gör större skillnad än att stänga av solcellsanläggningen. Dessutom riskerar du att gå miste om det solljus som träffar solcellerna när solen tittar fram igen om du har anläggningen avstängd.
Sammanfattning
Har du installerat solceller och undrar hur solceller fungerar på vintern och hur snö på solceller påverkar produktionen av solel? Under vintern minskar elproduktionen på grund av att solen står lägre på himlen och soltimmarna är färre. Snö på solceller minskar även produktionen av solel, men inte märkbart, eftersom produktionen redan är så pass låg. Vill du ta bort snö från solceller för att ändå få några procents elproduktion när solen väl tittar fram? Kom då ihåg att använda en skonsam metod som inte riskerar att skada solcellerna.
Funderar du på att skaffa solceller? Boka en kostnadsfri takinspektion för solceller redan idag!