Alla tak behöver förr eller senare renoveras eftersom de utsätts för yttre påfrestningar och kan bli skadade på olika sätt med tiden, och har dessutom en begränsad livslängd. Ibland räcker det med partiell takrenovering, alltså reparation, och ibland behöver ett helt takbyte utföras. I denna blogg går vi igenom varför en takrenovering är nödvändig och hur processen går till.

Varför behöver man renovera taket?

Det finns flera anledningar till varför du kan behöva renovera taket. Ofta kan det bero på fuktskador eller andra skador på taket. Alla tak har en begränsad livslängd och tillslut är takrenovering eller ett nytt tak den enda lösningen. I många fall räcker det med en partiell takrenovering, men då gäller det att utföra regelbundna besiktningar av taket för att upptäcka problem innan det gått för långt. Är skadorna på taket allt för omfattande räcker det inte med en mindre takrenovering utan då krävs ett takbyte. En takrenovering kan, förutom att förnya taket och ge ytterligare skydd mot yttre faktorer, även ge ett ökat värde på huset.

Renoveringsalternativ

Takrenovering: Steg för steg

De vanligaste typerna av renovering när det gäller tak är partiell takrenovering, alltså reparation, och en komplett takrenovering, alltså takbyte. Vilken typ av renovering som är nödvändig avgörs beroende på omfattningen av skadorna på taket. Ibland räcker det att reparera enstaka skador eller lägga om taket, men i vissa fall kan det även vara nödvändigt att tilläggsisolera taket eller byta ut hela takkonstruktionen. Vilken typ av renovering som krävs kan även bero på framtida behov, såsom användning av vindsutrymme.

Så vet du om ditt tak behöver renoveras

Om du har en vind kan du enkelt avgöra om du behöver en takrenovering, men du kan även göra en besiktning på taket från utsidan. Även om ditt hus är fuktfritt kan det uppstå läckage på vinden, vilket kan orsaka fuktskador i längden. När du går upp i vinden ska du inte känna någon konstig lukt, se mörka fläckar på tak eller väggar och inte heller se några fuktiga partier. Upptäcker du något av detta på vinden kan du behöva utföra en takrenovering. På taket kan du se om det finns några skador på takpannorna och även lyfta på enstaka takpanna för att upptäcka läckage under. Finns det även mycket mossa på ditt tak kan det orsaka fuktskador. Gör en besiktning av både vind och tak för att hitta eventuella skador och problem. Känner du dig osäker eller inte riktigt vet hur du ska gå till väga? Vi på Rudholms Tak hjälper dig gärna med en kostnadsfri takinspektion!

Vilket tak ska man välja?

Vilket takmaterial du ska välja beror på takets lutning, omfattningen av renoveringen samt vilket material du hade innan. Det bästa är att ta hjälp av en expert som kan inspektera husets konstruktion och takstolar för att kunna ge tips för vad som fungerar bäst för ditt tak. Du kan även läsa mer om olika taktyper och takmaterial i vår blogg Olika taktyper: Form, material och konstruktion.

Takrenovering: Steg för steg

Renoveringsalternativ

Takrenoveringar kan se ut på olika sätt beroende på vilken typ av takrenovering som är nödvändig. Processen för alla takrenoveringar ser däremot ganska likadan ut. Här nedan går vi igenom processen för takrenovering i fem steg.

1. Takinspektion

Första steget i processen är den kostnadsfria takinspektionen. Våra experter kommer hem till dig för att inspektera och utvärdera skicket på ditt tak. Efter takinspektionen informerar vi dig om eventuella skador och tar sedan fram en plan för takrenoveringen.

2. Offert

Kort efter hembesöket får du en offert baserad på takinspektionen där allt vi kommit överens om finns med. Vi punktar ner exakt det som ska finnas med så att det inte tillkommer några oväntade överraskningar. Du kan i lugn och ro gå igenom offerten och skulle det dyka upp några frågor så är vi bara ett samtal bort.

3. Planering

När du godkänt offerten går vi in i planeringsstadiet. I denna del av processen tar vi fram en plan för projektet baserat på takinspektionen där vi utvärderat vilken typ av renovering som är nödvändig. Vi tar även fram en tydlig tidsplan för projektet.

4. Utförande

När planen för arbetet är färdig kör vi igång med arbetet där vi kommer ut till dig och utför takrenoveringen. Vi tycker att det är viktigt att hålla god kommunikation under arbetets gång och ser därför till att vara i ständig kontakt med dig för att kunna ge uppdateringar om allt som pågår under renoveringen.

5. Överlämning

När arbetet är färdigt ses vi för en noggrann genomgång av det utförda arbetet och kontrollerar att allt uppnår högsta kvalitet och önskat slutresultat. Därefter sköter vi städning och bortforsling, sedan kan du njuta av ditt hem med färdigrenoverat tak!

Fördelar med takrenovering

Det finns många fördelar med att renovera taket. För det första ger taket bättre skydd mot väder och vind efter en renovering. För det andra undviker du större skador på taket och större kostnader för åtgärder om du renoverar taket i tid. För det tredje höjer du värdet på huset om du planerar att sälja någon gång i framtiden.

Sammanfattning

Genom att utföra regelbundna takinspektioner kan du undvika större renoveringar och kostnader. Men ibland är en totalrenovering av taket nödvändigt. Vilken typ av renovering och hur omfattande arbete som krävs beror på hur skadorna på taket ser ut samt åldern på hustaket. På Rudholms Tak hjälper vi dig både med takinspektion samt takrenoveringar och takbyten!

Misstänker du att ditt tak är i behov av en renovering? Boka en kostnadsfri takinspektion!

Läs fler av våra blogginlägg

Hur många solceller behöver man?

Solceller har blivit allt mer populärt och tillgängligt för fler att installera. Att bestämma hur många solceller man behöver för att täcka sitt energibehov kan verka som en komplicerad uppgift. Med ökande elpriser och en växande medvetenhet om hållbarhet, vänder sig...

Lägga tegeltak: Din guide till ett hållbart tak

Att lägga ett tegeltak är en investering i både ditt hems hållbarhet och estetik. Tegelpannor är kända för sin långa livslängd, robusthet och traditionella charm. I denna blogg går vi igenom fördelarna med tegeltak, vad du behöver tänka på inför läggningen, och stegen...

Batteri till solceller: Hållbar lagring

Batterilagring har blivit alltmer centralt inom solenergiindustrin. I takt med att solcellstekniken fortsätter att mogna och bli mer tillgänglig, börjar batterilagring spela en nyckelroll för att möjliggöra en mer pålitlig energiförsörjning. I denna artikel kommer vi...

Takbesiktning: Tecken på att ditt tak behöver inspekteras

Ett väl underhållet tak är en av de viktigaste investeringarna för att säkerställa ditt hems hållbarhet och säkerhet. Genom regelbundna takbesiktningar kan du upptäcka och åtgärda potentiella problem i tid, vilket sparar både tid och pengar på lång sikt. I den här...

Lägga takpannor: Allt du behöver veta

Att lägga takpannor är en viktig investering för ditt hem. Ett väl lagt tak kan skydda mot väder och vind, samtidigt som det ger huset en estetisk förbättring. Takpannor finns i olika material, var och en med sina unika fördelar och egenskaper. Valet av rätt material...

Lägga papptak: Din guide till en hållbar taklösning

Papptak är ett populärt val för många husägare på grund av dess hållbarhet och kostnadseffektivitet. Även om det är möjligt att lägga papptak själv, kan det vara en utmanande uppgift för den oerfarne. Här går vi igenom processen steg för steg och förklarar varför det...

Boka din kostnadsfria takinspektion idag!